Concursul naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Tamara Ciobanu” şi-a desemnat laureaţii

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. La Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a  avut loc ieri seară Gala Laureaţilor Concursului naţional al interpreţilor cîntecului folcloric, ediția a XIV-a, care s-a desfăşurat în perioada 14-21 noiembrie, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii,  Centrul de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” şi alte instituţii de cultură.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă a menţionat că la ediţia din anul curent a concursului au participat 54 de interpreţi, dintre care 40 la secţiunea copii şi 14 – la secţiunea maturi.

Potrivit sursei citate, scopul concursului este de a promova cîntecul folcloric autentic şi interpreţii de folclor. Cîştigătorii au fost desemnaţi de către un juriu în frunte cu maestrul Petre Neamţu, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

La categoria de vîrstă de 6-11 ani pe locul I s-a clasat Nica Dudca din Chişinău, pe locul II – Daniela Pleşca (oraşul Străşeni) şi Alexandrina Rubanovici (oraşul Durleşti, municipiul Chişinău),  iar pe locul III – Cătălin Alexei din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, Cosmin Cazan şi Nicoleta Ivanov din Chişinău.

La categoria de vîrstă 12-16 ani premiul I a fost obţinut de Mariela Sainciuc din satul Cosăuţi, raionul Soroca, premiul II –  de Alexandru Cebotari din oraşul Căuşeni şi Mihaela Straistian  din Durleşti, municipiul Chişinău, iar premiul III  l-au luat Mihaela Sercheziuc din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni şi Adriana Coroma din satul Lipnic, raionul Ocniţa.

Premiile  I şi II, la secţiunea maturi, categoria A profesionişti, 17-35 de ani  nu au fost acordate. Premiul III a fost adjudecat de Tudor Bileţchi din satul Corneşti, raionul Ungheni. Premiul I la categoria B  (amatori, 17-30 de ani) i-a revenit lui Silvian Donoagă din oraşul Ungheni. La aceeaşi categorie, premiul II nu s-a acordat.  Premiul III a fost obţinut de Tatiana Ţurcanu din satul Hlinaia, raionul Edineţ.

La categoria C, amatori 31-60 de ani pe primul loc s-a clasat Felicia Bojii din satul Redi-Cereşnovăţ, raionul Soroca, iar pe locul II – Luminiţa Cebotari din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă şi Dora Cebotari din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Locul III a fost împărţit între Ana Benderschi din satul Răciula, raionul Călăraşi şi Ana Lungu, satul Pecişte, raionul Rezina.

Participanţii la concurs au fost acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, dirijor – Petre Neamţu. În recital au evoluat  Nicolae Paliţ,  Nătăliţa Munteanu, Viorica Cheptănaru şi Marin Ganciu, laureaţi ai ediţiilor precedente ale concursului.

Concursul naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Tamara Ciobanu” a fost iniţiat în 1989.  Acesta poartă numele  uneia dintre cele mai cunoscute cîntăreţe de operă şi muzică populară Tamara Ciobanu,  care s-a născut pe 22 noiembrie 1914 în satul Berezlogi, judeţul Orhei. Artista s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990 în Chişinău.